Bancile continua sa reduca dobanda platita la depozite
Conform moneycenter.ro, cele mai importante banci locale platesc acum dobanzi de pana la 4 procente la depozitele in lei, in timp ce la euro acestea mai trec foarte rar de 2 procente. Cu toate acestea, cei care au economii in lei sau valuta mai pot obtine randamente ridicate de pana la 5.5% la lei sau 4% la euro, in cadrul ofertelor de la unele banci locale de talie mica.
De cele mai multe ori, dobanzi mai mari sunt oferite fie clientilor care isi incaseaza salariul sau pensia prin banca sau isi constitue singuri depozitele, prin internet banking.
Scaderea inflatiei anuale la 1.55%, a permis reducerea de catre Banca Nationala a dobanzii de politica monetara la 3.75%, dar si a dobanzilor de pe piata interbancara sub 2%. In aceste conditii, bancherii au platit mai putin pentru depozitele bancare in lei sau valuta, pe parcursul anului trecut, trend care a continuat si la inceputul acestui an.
Cu toate acestea, chiar si aceste dobanzi mai mici la lei ofera acum clientilor randamente reale pozitive, fata de situatia existenta la inceputul anului trecut, cand acestea erau in general negative, datorita unei rate a inflatiei anuale ridicate.
La inceputul acestui an, Unicredit Tiriac Bank a redus dobanda la depozite cu pana la 1 procent. Dobanda la depozitele bancare in lei se situeaza acum intre 2.8% si 4%. O alta banca care a redus dobanda la depozitele in lei cu pana la 1 procent, este si Banca Carpatica. In cazul acestei banci dobanda maxima pentru un depozit in lei ajunge la 4.65%.
Volksbank a redus si ea dobanda la depozitele in lei, dar cu un procent mai mic, iar dobanzile oferite clientilor au ramas peste 4%, pentru toate scadentele.
A doua banca de pe piata locala, dupa valoarea activelor bancare, BRD, a coborat dobanda pentru unele scadente cu pana la 0.25%. Banca ofera cele mai mari dobanzi pentru scadentele de peste 1 an, respectiv 5.2% la depozitul pe 4 ani.