cainii-comunitari-o-problem-fr-final
Problema câinilor fără stăpân din municipiul Slatina pare să fie una fără sfârşit. Însă autoritățile slătinene așteaptă legea care va permite eutanasierea câinilor comunitari ca singura posibilitate de eradicare a fenomenului.
Lucrurile se complică şi mai mult atunci când disputa coboară în stradă, între oameni şi municipalitate. În timp ce unii spun că numărul maidanezilor a crescut şi au devenit o problemă, oficialii primăriei se laudă cu faptul că în ultima perioadă numărul acestora a scăzut considerabil. Cert este că în primul trimestru al acestui an peste 340 de slătineni s-au vaccinat antirabic iar 15 au ajuns la spital.
Ca să te încumeţi să treci prin unele zone ale Slatinei, în special seara şi dimineaţa, reprezintă o adevărată piatră de încercare mai ales pentru femei, copii sau vârstnici a căror posibilitate de apărare este mai scăzută. Câinii vagabonzi umblă în haite iar la cel mai mic semn pe care-l consideră ameninţător devin agresivi.
Mihaela Stana, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina, spune că societatea care a preluat din septembrie anul trecut concesionarea serviciului a reuşit să captureze în prima jumătate a acestui an peste 420 de câini fără stăpân care au fost deparazitaţi şi sterilizaţi în adăpostul de la Sărăceşti.
„Consider că suntem pe drumul cel bun, în sensul că Serviciul Public de ecarisaj a fost externalizat În primele șase luni ale anului au fost prinși 424 de câini și duși la adăpostul de la Sărăcești. Adăpost care corespunde standardelor și pe care operatorul îl va extinde prin amenajarea unor noi badocuri“, a declarat Mihaela Stana, director Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat.
Problema a devenit atât de mare încât pentru rezolvarea ei se implică şi Prefectura judeţului Olt care împreună cu factorii implicaţi caută soluţii: „Subiectul este foarte sensibil prin faptul că naște pasiuni de ambele părți ale baricadei. A iubitorilor de câini și a celor care îi iubesc mai puțin. Soluția cea mai bună este cea a sterilizării“, consideră Petre Lupu, director Cancelaria Prefectului de Olt.
În plus, însuşi şeful serviciului de ecarisaj recunoaşte că în ciuda investiţiilor făcute de la preluarea acestuia de la Primărie lucrurile sunt încă destul de complicate. În prezent, în adăpostul de la Sărăceşti există aproape 400 de maidanezi adunaţi de pe străzi. Lucrurile sunt îngreunate şi de aşa-zişii iubitori de animale dar şi de costurile ridicate pentru prinderea acestor câini: „În anumite cartiere ale Slatinei sunt și oameni iubitori de animale. Atât timp cât aceste persoane au grijă de câinii comunitari nu pot face absolut nimic împotriva voinței lor. Pe strada Crișan sunt aproximativ 40 de firme care au în curte câte 10-15 câini care să păzească seara. Pe timp de zi, când muncitorii vin la serviciu, acei câini ies pe domeniul public“, a declarat Laurenţiu Şerban, şeful Serviciului de ecarisaj.
Rabia duce la moartea pacientului
Şi medicii atrag atenţia asupra pericolului generat de pericolul reprezentat de aceşti câini mai ales că zilnic se confruntă cu persoane care vin la spital după ce au fost muşcate.
„Mușcăturile acestor câini vagabonzi sunt periculoase în sensul că pot provoca turbare. Ne confruntăm zilnic cu astfel de cazuri, în primul semestru al acestui an 365 de oameni au fost mușcați de animale, de cele mai multe ori de către câini. Turbarea, sau rabia, este o boală cu final letal. Nicio persoană care face rabie nu mai scapă, pentru că nu există tratament contra acestei boli ci există numai un tratament profilactic și din această cauză pacienții care au fost mușcați trebuie să se prezinte la Unitatea de Primire Urgențe în cel mai scurt timp“, a declarat dr. Carmen Dumitrescu, şef secţie Boli Infecţioase, SJU Slatina.
Statistica Direcţiei de Sănătate Publică Olt arată că numai pe primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 436 de muşcături de animale dintre care 389 de către câini, 15 persoane necesitând internare în spital. Au fost vaccinate antirabic peste 340 de persoane din Slatina şi 91 la Caracal.
Eutanasierea, din nou pe tapet
Autoritățile slătinene se declară de acord cu eutanasierea câinilor comunitari. Viceprimarul Slatinei, Dan Bălășescu, a declarat într-o conferință de presă Primăria Slatina va pune în aplicare eutanasierea, imediat ce legea va fi adoptată.
Eutanasierea este considerată de Dan Bălășescu drept soluția pentru reducerea numărului cîinilor comunitari. Acesta a mai spus că legea eutanasierii câinilor maidanezi va fi pusă în practică imediat după adoptare de către autorităţile slătinene.
Taxa pe câini și problemele create de pisici
În cadrul conferinței de presă menționată anterior, Bălășescu a declarat că Primăria Slatina intenționează să introducă o taxă pentru proprietarii care deţin mai mult de doi câini. Motivul invocat este faptul că și acești câini reprezintă un pericol atunci când se află nesupravegheaţi pe domeniul public.
Taxa propusă este de 100 de lei pentru cetăţenii care deţin mai mult de doi câini.
În atenţia autorităţilor locale se află şi pisicile, al căror număr a crescut foarte mult, iar principalul pericol pe care l-ar reprezenta ar fi transmiterea rabiei.
{youtube}qGSYqKJRvoY{/youtube}
Citește și 7 câini şi 2 pisici într-un apartament
{module Administrație}