Economie

Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen

Si in 2013, majoritatea bancilor comerciale din Romania au continuat politica de reducere a dobanzilor platite la depozite, atat pentru economiile populatiei in lei cat si pentru cele in valuta. Reducerile sau accentuat dupa ce dobanzile din piata interbancara au coborat la minime istorice.

Recenta reducere a dobanzii de politica monetara de catre BNR, cu 0.25% la 5 procente, face posibila noi scaderi ale dobanzilor la depozitele in lei.

Dobanda medie la depozitele in lei oferite de bancile locale a coborat sub pragul de 5 procente, la 4.93% pe an, pentru depozitele 3 luni, in scadere cu 0.29% fata de dobanda medie din luna mai, in timp ce pentru depozitele constituite la 12 luni, dobanda medie este de 5.33%. Pentru economiile in euro, bancile ofera dobanzii medii de 2.64% la 3 luni, in scadere cu un sfert de procent fata de dobanzile de acum 2 luni, dobanda medie nu mai trece de 3 procente nici in cazul scadentelor la 12 luni, care a coborat la 2.99%.

 

Dobanda maxima de 7.25% la lei, si de 4.5% pentru economiile in euro

Chiar daca dobanzile au scazut, mai exista banci care ofera in cadrul unor promotii pe o perioada limitata, dobanzi atractive pentru depozitele in lei sau valuta. Acestea sunt de regula banci mici, fara o institutie financiara puternica in spate care sa le sustina, sau banci cu capital grecesc. In schimb, cele mai mari banci din Romania platesc dobanzi la depozite bancare in lei de pana la 5 procente, in timp ce la euro acestea au coborat sub 3 procente.

Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului trecut la un maxim de 7.25%, oferita de catre cea mai noua banca din piata TBI Bank, in cadrul unei oferte promotionale, in timp ce pentru economiile in euro, dobanda maxima a coborat de la peste 5 procente la 4.5%.

Vezi care sunt cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen pe 3 luni in lei.

 

Banca

Rata dobanzii

Tip dobanda

Suma minima RON

Comision retragere numerar

Comentarii

TBI Bank

5.80%

Fixa

NU

Credit Europe Bank

5.75%

Fixa

300

NU

pensionari / virare salariu

Banca Carpatica

5.65%

Fixa

100

NU

pentru pensionari

Banca Feroviara

5.65%

Fixa

100

NU

prin internet banking

Piraeus Bank

5.65%

Fixa

1.000

NU

Alpha Bank

5.60%

Fixa

50

NU

studenti / pensionari

Volksbank

5.40%

Fixa

50

NU

prin internet banking

Millennium Bank

5.25%

Fixa

100.000

DA

prin internet banking

Bancpost

5.20%

Fixa

40.000

NU

 

 
Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen in Euro

 

Cea mai mare dobanda la euro este platita de TBI Bank, de 4.5% pe an, prin depozitul Simplu cu maturitate la 12 luni. O alta banca care mai ofera dobanzi de peste 4 procente la euro este si Banca Romaneasca, care plateste o dobanda anuala de 4.35% la depozitul Super 7 constituit pe 210 zile. Suma minima este de 150 euro, iar la scadenta, retragerile de numerar nu sunt comisionate.

La Marfin Bank primiti o dobanda de 4.25% pentru economiile in euro, daca alegeti depozitul la termen Marfin 12+1, si pentru o suma minima de 1000 euro.

Pensionarii primesc dobanzi mai mari la depozitele in euro de la OTP Bank, iar cea mai amre dobanda ajunge la 3.85%, pentru maturitati mai mari de 1 an. Ceilalti clienti ai bancii primesc o dobanda de 3.75% pentru aceleasi maturitati.

La Piraeus Bank studentii si pensionarii primesc o dobanda de 3.85%, prin depozitul STAR cu maturitate la 12 luni, ceilalti clienti primesc o dobanda mai mica, de 3.7%.

Alpha Bank, o banca care la inceputul anului oferea unele dintre cele mai ridicate dobanzi la depozitele in euro a coborat dobanzile in ultimele luni, iar cea mai mare dobanda este acum de 3.57%, prin intermediul depozitului Alpha Tax Protect.

Cele mai importante banci din Romania platesc dobanzi de sub 4 procente la economiile in euro

La Raiffeisen Bank dobanda maxima a coborat sub 3 procente si este de 2.55%, in cazul depozitului cu o valoare mai mare de 30.000 de euro constituit pe 3 ani. Cei care doresc sa economiseasca pe o perioada de pana la un an primesc o dobanda maxima de 2.3%, mai mare cu 0.25% in cazul celor care isi vireaza pensia sau salariul prin banca.

La BCR, cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, dobanda maxima platita pentru depozitele populatiei in euro este de 2.45% procente.

BRD, ofera celor care doresc sa economiseasca pe o perioada mai lunga, de 3 ani, o dobanda medie de 2.8%, prin intermediul depozitului Progresso. Dobanda este platita de banca la fiecare interval de 6 luni. Pentru maturitati de 1 an, banca ofera o dobanda de 2.5% sau 2.75% daca virati pensia prin intermediul bancii.

 

Ce sunt depozitele bancare la termen?

Depozitele la termen ofera posibilitatea de a plasa banii pe anumite perioade prestabilite, de regula cele mai frecvent intalnite depozite sunt constituite pentru perioade reprezentand 1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni, dar, in ofertele institutiilor bancare este posibil sa regasiti si alte perioade contractuale.

 

Ce trebuie sa stiti inainte de a deschide un depozit bancar la termen:

– care este rata dobanzii pentru depozitul la termen;

– care este tipul de dobanda fixa sau variabila;

– care este suma minima solicitata de banca pentru a deschide un depozit la termen;

– daca la termen depozitul se reinoieste automat sau nu;

– conditiile pentru retragerea depozitului inainte de scadenta, dobanda oferita pana la acel moment sau existenta unei penalizari;

– comisioanele necesare pentru deschiderea de depozite la termen;

– daca este necesara existenta unui cont curent;

– daca se pot face depuneri sau retrageri ulterioare, pana la scadenta;

– valoarea comisionului de retragere numerar;

Principalele costuri pentru depozitele bancare la termen sunt: comisionul de retragere numerar, comisionul pentru deschidere si administrare lunara cont curent (daca este cazul).

Incepand cu 01 Ianuarie 2011 nivelul maxim al garantarii per deponent garantat si per institutie de credit este de 100.000 euro in echivalent lei.

www.moneycenter.ro