EconomieRecomandateSănătate

Cinci firme amendate în Olt. O fabrică de oțet rămâne închisă din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au continuat verificările în unitățile care produc, procesează sau comercializează alimente. În prima jumătate a lunii iulie, în urma a 30 de controale efectuate, au fost aplicate cinci amenzi, în valoare totală de 71.000 de lei. De asemenea, activitatea unei fabrici de oțet rămâne suspendată din cauza problemelor serioase identificate.

Potrivit DSVSA Olt, sancțiunile au vizat atât unități de producție, cât și centre de procesare și vânzare a alimentelor. Printre neregulile descoperite se numără spații de depozitare neîngrijite, etichetare greșită, lipsa trasabilității produselor, dar și deficiențe grave în igiena muncii.

Amenzi aplicate în mai multe domenii

Un supermarket a fost amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa întreținerii corespunzătoare a spațiilor de depozitare a produselor ambalate.

O brutărie a primit aceeași sancțiune pentru condiții improprii în zona de producție a pâinii și produselor proaspete de patiserie.

O moară a fost sancționată pentru etichetarea incorectă a produselor alimentare, în timp ce o unitate care produce prăjituri și produse conservate de patiserie a fost amendată pentru depozitare necorespunzătoare.

Cea mai mare amendă, de 67.000 de lei, a fost aplicată unei unități de procesare a cărnii. Inspectorii au constatat supraaglomerarea spațiilor de depozitare, imposibilitatea verificării mărfurilor stocate pe paleți, lipsa dovezilor de dezinfecție a mijloacelor de transport și prezența unor produse returnate păstrate în depozitul frigorific. Întreaga cantitate a fost dirijată către neutralizare.

O fabrică de oțet rămâne închisă

DSVSA Olt a confirmat că menține suspendarea activității unei fabrici de oțet, sancționată anterior pentru nereguli grave. Printre deficiențele identificate se numără:

  • Lipsa evidențelor privind materiile prime folosite

  • Imposibilitatea trasabilității produselor finite

  • Absența programului de autocontrol

  • Lipsa buletinelor de analiză pentru produsele finale

  • Starea de sănătate a angajaților nu este verificată

Toate acestea reprezintă riscuri semnificative pentru siguranța alimentară și justifică suspendarea activității, potrivit specialiștilor instituției.

Controalele DSVSA continuă în județ, cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor și de a asigura respectarea normelor în vigoare.