Diverse

De ce se scarpină cățelul tău

Saliva produce o boala pruriginoasa. „Culcat in coşul lui câinele se trezeşte brusc si incepe sa se scarpine cu furie. Si se tot scarpină, pana isi face rani. «Dar câinele meu nu are purici», spun unii stăpâni, ducandu-se la medicul veterinar, alarmaţi de fenomen. Din nefericire, destul de mulţi câini sunt sau devin alergici la saliva puricilor si, in asemenea cazuri, una-doua ciupituri sunt suficente pentru a declanşa o adevărata criza”, si predispune la dezvoltarea infecţiilor cutanate secundare.

{module G+Vertical}Diagnosticarea dermatitei alergice la purici se face, relativ difícil, dat fiind faptul ca mai exista si alte afecţiuni care pot avea simptome asemănătoare, ca de exemplu: alergia alimentara, atopia, raia sarcoptica, infestatiile cu acarieni numite Cheiletieloze, trauma si diferitele cauze ce produc iritaţii locale ale pielii.

Diagnosticul de certitudine al acestei afecţiuni este dat de reacţia pozitiva la metodele de control ale infestatici cu purici si a semnelor clinice.

Tratamentul optim al cainelui vostru necesita o imbinare a ingrijirii veterinare profesioniste cu cea efectuata de voi la domiciliu. Continuarea tratamentului la domiciliu, conform prescriptiilor medicului, are o deosebita importanta in special pentru cainii alergici la purici. Medicamentele vor fi administrate intocmai prescriptiei medicului veterinar. Contactati-va medicul veterinar daca intampinati dificultati in adminsitrarea medicamentelor prescrise sau daca rezultatele nu sunt cele asteptate.

Tratamentul implica câteva faze importante:

– În primul rand prevenirea muşcăturii de purici prin administrarea de Spot-on-uri, Spray-uri si zgarzi antiparazitare

– Tratarea infecţiilor secundare ale pielii cu antibiotice si antimicotice

– diminuarea intensităţii pruritului prin urmarea unor cure de scurta durata cu produse non-steroidiene.

– și foarte important, pentru a evita reapariţia acestei afecţiuni, habitatul animalului trebuie deparazitat (pentru ca ce exista pe animalul nostru reprezintă doar 5% din populaţia de ectoparaziti din mediul in care patrupedul trăieşte).

Pentru a coabita fericiţi cu prietenul cel mai bun al dumneavoastră, urmaţi sfatul specialistului, medicul veterinar. Programati-va imediat o intalnire cu medicul vostru veterinar daca cainele vostru dezvolta leziuni acute ale pielii (dermatita umeda acuta) ca urmare a muscaturilor sau a scarpinarii induse de parazitismul cu purici. Toaletarea frecventa a cainelui vostru cu un „pieptan pentru purici” (des si cu dinti fini) va poate ajuta sa inlaturati o parte din puricii.

Dr. Med. Veterinar, Mariana Culea

Cabinet veterinar MAJOR VET Slatina

0751/333.336