Falimentul personal este posibil si in Romania! Afla cum!
In Romania exista o singura hotarare castigata pentru o insolventa persoana fizica.
Este vorba de dosarul Nr. unic (nr. format vechi): 3499/1285/2011 aflat pe rolul Tribunalului Cluj. MICLE DANIEL-IONEL Debitor
Solutia pe scurt
Dispune deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată împotriva debitorului M D I. Numeşte lichidator judiciar C.I.I. TERPE MARIA CRISTINA, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. Stabileşte în sarcina debitorului obligaţia de a depune la dosarul cauzei actele şi informaţiile prevăzute de art. 28 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii. Stabileşte în sarcina lichidatorului judiciar obligaţia de a depune la dosar un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor ce au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă conform prevederilor art. 59 din Legea nr. 85/2006.
Cum va puteti apara prin aceasta procedura speciala daca sunteti executat de catre banca.
In primul rand nu trebuie sa asteptati executarea silita. Procedura de insolventa persoana fizica in forma simplificata trebuie deschisa inainte de executare.
Cum putem depune o astfel de cerere?
In Romania exista mai multe proiecte de lege privind insolventa persoanelor fizice,dar nici unul nu s-a transformat in lege.
Deci daca depunem o cerere simpla pe legea insolventei in vigoare nr.85/2006 se va respinge ca inadmisibila.
Exista totusi o solutie?
Noi zicem ca da.
Rationamentul principal al tribunalului Cluj a fost aplicarea cu intaietate a legislatiei europene fata de cea nationala si coroborat cu Legea insolventei 85/2006, specifica persoanelor juridice, vorbeste si despre cazul comerciantilor persoane fizice.
In cadrul Curtii Europene de Justitie, suprematia dreptului comunitar trebuie sa fie generala si absoluta, regasindu-se asupra ansamblului dreptului national, inclusiv si asupra regulilor constitutionale. Curtea a aratat ca normele interne ale unui stat, chiar si cele de ordin constitutional, nu pot justifica neindeplinirea de catre state a obligatiilor comunitare. Aceasta a sustinut ca prin contrast cu tratatele internationale obisnuite, Tratatul CE a creat propriul sau sistem juridic, care a devenit parte integranta a sistemelor juridice ale statelor membre si pe care tribunalele lor sunt obligate sa-l aplice. Curtea a decis: „Prin crearea unei Comunitati de durata nelimitata, avand propriile sale institutii, propria sa personalitate, propria sa capacitate juridica si
propria sa capacitate de reprezentare pe plan international si, cu deosebire, puteri reale provenind dintr-o limitare de suveranitate ori dintr-un transfer de puteri de la state la Comunitate, statele member si-au limitat drepturile lor suverane, desi in domenii limitate, si astfel au creat un sistem de legi care obliga atat pe nationalii lor, cat si pe ele insele Nici o regula interna nu poate fi invocata in fata tribunalelor nationale impotriva dreptului creat prin tratate ca o sursa autonoma si originala, fara sa nu se piarda caracterul comunitar al acestuia, ceea ce inseamna ca in binomul drept comunitar-drept national primul termen este esential, un eventual conflict intre regulile comunitare si regulile nationale urmand sa fie rezolvat prin aplicarea principiului suprematiei dreptului comunitar.
Tratatul CE are o prioritate superioara celei care apartine legilor chiar ulterioare intrarii sale in vigoare, el instituie o ordine juridical proprie, integrata celei apartinand statelor membre, fiind direct aplicabila resortisantilor acestor state si impunandu-se organelor nationale de jurisdictie. Atat principiul prioritatii, cat si cel al efectului direct au devenit parte a dreptului comunitar prin jurisprudenta Curtii de Justitie.
Practic ce trebuie sa faceti:
1.Puteti depune direct cererea redactata de catre un avocat specializat la Tribunalul de la domiciul dvs.Veti primi un numar de dosar si astepta apoi adresa de comunicare si apoi termenul
Daca instanta considera ca trebuie lamurita va cere detalii prin adresa de comunicare.
In cerere trebuie sa luati o lege a insolventei aplicabila intr-ul stat membru UE si jurisprudenta CEDO.
Firmele pot să dea faliment, de ce nu şi oamenii?
De fapt, oamenii pot să dea şi ei faliment. Se poate în toată lumea civilizată şi în toată lumea care vrea să ajungă acolo. Se poate în SUA, în Marea Britanie, în Franţa, în Germania, în Japonia, şi de câţiva ani în foste ţări comuniste precum Polonia, Cehia, Letonia, Estonia, Lituania (din 2013). De fapt se poate în toată Uniunea Europeană, cu excepţia României, Bulgariei şi Ungariei – unde se va putea, însă, cât de curând. O persoană poate intra în faliment/insolvenţă atunci când din veniturile sale nu îşi mai poate satisface creditorii. Datornicul poate cere protecţia tribunalului care va considera dacă falimentul este sau nu scuzabil.
Temeiul juridic va fi legea 85/2006 pentru procedura simplificata si legislatia europeana.
Noi consideram ca o astfel de cerere este admisibila 2.Daca aveti un proces pe rol puteti solicita sub forma intrebarilor preliminare sesizarea de catre instanta la CJUE.
Solutia cea mai buna este numarul 1 prin depunerea succesiva a astfel de cereri la instant competenta.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
0745150894