Guvernul Cîțu a fost demis. Au votat 281 de parlamentari moțiunea de cenzură
Numărătoarea paralelă arată că moțiunea a fost adoptată cu 281 de voturi.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a votat, marți, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL-UDMR condus de Florin Cîțu.
La ora transmiterii acestei știri, peste 281 de parlamentari din PSD-USR-AUR au votat deja cu bilele la vedere pentru demiterea Guvernului. S-a întrunit astfel majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură.
Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.
{module G+articles}
Formarea unui nou Guvern
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
{module G+articles (2)}
Alegeri anticipate
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
{module G+articles}