Recorduri slătinene

Hora Unirii, în Cartea Recordurilor

Slătinenii au cântat şi au dansat în cea mai mare horă din lume. Aproape 14 mii de oameni au participat la acest eveniment, iar alte câteva mii au asistat.
Evenimentul a avut loc într-o zi cu o semnificaţie aparte pentru toţi românii: 24 ianuarie, Ziua Marii Uniri. Euro Hora Unirii, cum au numit-o autorităţile, a scos în stradă jumătate de oraş, în ciuda temperaturii de minus 13 grade. Eforturile oamenilor nu au fost zadarnice. Precedentul record al numărului de oameni care cântă şi dansează în stradă era de 11.961 şi a fost stabilit pe 2 mai 2005 la Sofia, în Bulgaria, unde cea mai mare horă a implicat 11.961 de participanţi, în Piaţa Alexander Nevski.
Pentru ca oraşul Slatina să intre în Cartea Recordurilor, cei aproape 15.000 de participanţi, coordonaţi de cântăreţul Gabriel Cotabiţă, printr-o staţie de amplificare montată în oraş, au îndurat gerul de -13°C timp de aproximativ 45 de minute, cât au durat repetiţiile şi dansul. Hora s-a întins pe aproximativ un kilometru, pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, şi s-a format pe şapte rânduri, începând de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

{module G+articles (2)}
Toate cele aproape 14.000 de ecusoane înseriate, tipărite, au fost epuizate cu câteva minute înainte de marele eveniment, dar în horă şi pe trotuarele Bulevardului A.I. Cuza s-au mai aflat alte câteva mii de olteni fără număr oficial de participant. Oficial, în dans au intrat 13.828 de persoane cu ecuson valid, fapt consemnat de notarul Veronica Constantinescu în Certificarea eliberată ca dovadă pentru oficialii Guinness Book. Aceştia au mai cerut şi numeroase dovezi foto şi video, întrucât nici un observator oficial nu s-a deplasat la Slatina pentru a asista la acest eveniment. Printre condiţiile impuse de regulamentul „celui mai mare dans în cerc” s-au numărat continuitatea rândurilor şi interpretarea horei de toţi dansatorii timp de cinci minute, fără întrerupere.

{module G+articles}

Hora Unirii de la Slatina a intrat oficial în Cartea Recordurilor

Primăria Slatina a primit confirmarea oficialilor Guinness Book că tentativa de a stabili recordul la cea mai mare horă din lume a fost omologată drept record mondial. Primăria Slatina a primit, după şase luni de aşteptare, confirmarea oficialilor de la Cartea Recordurilor că încercarea locuitorilor municipiului de a stabili un record la categoria cea mai mare horă, din în data de 24 ianuarie 2006, a fost omologată drept record mondial. Guinness World Records a trimis municipalităţii o scrisoare de confirmare a recordului, precum şi un certificat care atestă faptul că acest obiectiv a fost atins. Hora de la Slatina, desfăşurată cu prilejul celebrării Zilei Unirii, în 24 ianuarie 2006, chiar în centrul oraşului, este menţionată acum în documentele oficiale că a avut nu mai puţin de 13.828 de participanţi.

Hora record 1Hora record 3

{module G+articles}