Actualitate

Jaful din Olanda: Furtul comorilor de aur din tezaurul dacic – Ultimele informații

coif 1Premierul Marcel Ciolacu a anunțat constituirea unei celule de criză pentru a gestiona situația. Între timp, poliția olandeză a mobilizat o echipă specială pentru a investiga jaful, considerat unul dintre cele mai importante furturi de artă din ultimii ani.

Detalii despre jaful din muzeul Drentse din Assen

Potrivit autorităților olandeze, furtul a avut loc sâmbătă dimineața, când hoții au pătruns în muzeu folosind o explozie controlată pentru a deschide o poartă exterioară. Din tezaurul dacic al României au fost furate patru piese valoroase, printre care trei brățări de aur și celebrul coif de aur de la Coțofenești.

Poliția olandeză a publicat imagini video cu momentele jafului, în care pot fi observați cel puțin trei suspecți. De asemenea, autoritățile iau în calcul ipoteza implicării unor cetățeni români în jaf, fie direct, fie indirect.

Investigația poliției olandeze

O echipă formată din 35 de polițiști, inclusiv investigatori tactici și specialiști în artă, lucrează pentru a identifica autorii furtului. Surse citate de presa olandeză, precum ziarul De Telegraaf, indică că hoții ar fi schimbat mijlocul de transport sub un viaduct din apropierea localității Rolde, iar autoritățile suspectează că aceștia ar fi fugit în Germania.

Potrivit anchetatorilor, obiectele furate ar putea fi folosite ca monedă de schimb în cadrul rețelelor infracționale sau ar putea fi cerută o răscumpărare pentru returnarea lor.

Reacțiile din România

Furtul a generat reacții puternice în România. Muzeul Național de Istorie a explicat că piesele expuse în Olanda erau asigurate la o valoare considerabilă, iar condițiile de păstrare și pază erau stipulate în contract. Totuși, criticii au ridicat semne de întrebare privind securitatea exponatelor, mai ales în contextul transportării lor în străinătate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că autoritățile române sunt în contact direct cu cele olandeze pentru a sprijini ancheta și a recupera piesele furate. „Este un atac asupra patrimoniului național și nu vom lăsa acest lucru să treacă nepedepsit”, a spus premierul.

Valoarea istorică a tezaurului dacic

Coiful de aur de la Coțofenești, una dintre piesele furate, are o importanță istorică deosebită. Descoperit în urmă cu aproape 100 de ani de către niște copii, obiectul este considerat un simbol al civilizației dacice. Acesta și celelalte piese furate încarnează o parte esențială din istoria și cultura României.

Sursa foto: politie.nl

{youtube}HYIt55LevZg{/youtube}

Acesta este conținutul adăugat sub articol.