Liceeni de la Minulescu premiați de NASA
Patru elevi de la clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina au fost premiaţi de NASA cu o menţiune onorifică, rezultatul lor fiind făcut public zilele trecute.
Liceenii s-au prezentat în faţa comisiei de jurizare de la NASA cu proiectul Pharos, o staţie spaţială orbitală, care poate găzdui nu mai puţin de 18.000 de oameni. Câştigătorii menţiunii onorifice sunt Victor Badea, Ştefan Cristian Voica, Ionuţ Cătălin Drăghici şi Alexandra Gabriela Dobrică, care s-au prezentat la Concursul „NASA” cu proiectul „Pharos”.
Aceştia nu puteau obţine acest rezultat onorabil pentru învăţământul din judeţul Olt dacă nu erau sprijiniţi în tot ceea ce fac de profesorii Cristian Miu, Aurelia Cotoşman şi Laura Moşteanu, toţi de la CNIM Slatina. „…Mi se pare corect ca noi să recunoaştem munca elevilor şi profesorilor lor. Chiar dacă nu reuşim să le dăm premii în bani sau altfel de premii, o diplomă, alături de recunoştinţa noastră şi de sprijinul nostru declarat, cred eu că poate să facă mai mult decât orice alt premiu. Sunt onorată să-i premiez pe elevii noştri, cu emoţie şi cu mândrie spun acest lucru…”, a declarat Felicia Man, inspectorul şcolar general al ISJ Olt.
„… Proiectul nostru se referă la crearea unei staţii spaţiale orbitale în jurul unei planete. Cei de la NASA susţin planetele foarte apropiate de soare, expres Pământul şi Marte. Noi am ales Marte, pentru că am considerat facilitarea resurselor de pe cei doi sateliţi, Phobos şi Deimos, respectiv de pe Marte. De asemenea, proiectul susţine realizarea unei staţii spaţiale orbitale şi nu unei staţii spaţiale care să existe pe o planetă, deoarece consideră ei că se pot mişca mult mai repede şi nu cunosc într-adevăr foarte bine atmosfera şi lucrurile care se întâmplă pe o anumită planetă şi consideră că ar fi mult mai bine înainte de a ocupa o planetă să o poată examina şi analiza din afara ei, printr-o staţie de genul acesta. De asemenea, s-au găsit şi resurse de apă, foarte multe pe Marte, nu mai zic de minereuri care ne pot ajuta. Contribuţia mea a fost realizarea efectivă, tehnică, a proiectului, partea de design, nu numai a proiectului, cât şi a staţiei spaţiale, realizată tridimensional în proiect. În paza superioară este o oglindă, care are rolul de a capta razele solare şi de a le distribui în două conuri, situate în mijloc.
Staţia este alcătuită dintr-o parte centrală şi din trei thori, care au rolul efectiv de a susţine viaţa pe această staţie. Primul şi cel de jos sunt thorii care realizează procesele de agricultură şi de infrastructură tehnologică. Ei susţin crearea şi mentenanţa staţiei, iar thorul din mijloc este thorul în care vor locui oamenii… 10.000 de oameni pot locui pe această staţie, iar alţi 8.000 se pot afla în tranzit. Şi nu putem să-i ducem acolo şi să zicem «Staţi aici într-un mediu care nu este favorabil vouă, care este foarte diferit de cum aţi trăit până acum». Ar fi o inadaptare, în mare parte, psihică, care duce la foarte multe boli mentale. Boli care sunt studiate de NASA şi spun puse în temă, am vrut să le creăm un aspect cât mai aproape de viaţa de pe pământ să zic aşa, adoptând, bineînţeles, lumina solară. Lumina este filtrată, pentru că şi noi avem pe pământ strat de atmosferă care ne ajută să filtrăm aceste radiaţii”, a declarat Victor Badea, coordonatorul proiectului „Pharos”.
Dacă ar fi să facă un calcul, pentru a realiza această staţie spaţială orbitală ar fi necesară, potrivit celor din echipa de liceeni de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, o sumă de aproximativ 250 de miliarde de dolari americani. Însă, până atunci, tinerii slătineni îşi doresc să realizeze o machetă a proiectului, pentru materialele necesare Felicia Man, şefa învăţământului oltean, promiţând că va face orice să obţină sponsorizare.