Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Depogaz: Verificări privind golirea rapidă a depozitelor de gaze
Control la Depogaz: Măsuri stricte pentru respectarea regulilor
„Am decis să trimit Corpul de Control la Depogaz începând de astăzi. De ce? Pentru că este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect. Regulile trebuie respectate, inclusiv programul de extracție. Dacă vor exista nereguli, acestea vor fi sancționate drastic. Raportul va fi public, iar eu voi lua măsurile necesare fără ezitare”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Situația stocurilor de gaze din România
Conform ministrului, România dispune de 1,35 miliarde normal metri cubi de gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 43,4%. Dintre acestea, Depogaz are un grad de umplere de 42,7%, iar Depomureș de 49,7%.
„Astăzi am convocat un comandament de iarnă cu principalele instituții și companii din sectorul gazier – producători, furnizori, distribuitori, Transgaz, Depogaz – pentru a analiza situația stocurilor de gaze naturale și pentru a garanta continuitatea aprovizionării„, a adăugat ministrul.
Burduja: „România nu este în pericol energetic”
Burduja a explicat că golirea depozitelor de gaze naturale nu este un motiv de panică, ci un proces normal, menit să asigure consumul pe perioada rece.
„Am observat temeri în spațiul public și vreau să le clarific. Este important să combatem știrile false promovate de cei care atacă sectorul energetic. România independentă energetic nu convine celor care doresc să ne mențină dependenți de resurse externe”, a subliniat ministrul.
Nu există riscuri pentru consumatori
Burduja a dat asigurări că nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației.
„România are resurse suficiente pentru a trece peste această iarnă. Chiar dacă uneori apelăm la importuri de gaze, inclusiv pentru a sprijini frații noștri de peste Prut, nu există motive de îngrijorare. La final de martie, vom avea în continuare peste jumătate de miliard normal metri cubi de gaze în stoc”, a declarat acesta.
Mai mult, ministrul a menționat că vremea se va încălzi după mijlocul lunii februarie, ceea ce va reduce presiunea pe consum.
„Da, urmează câteva zile mai reci, dar după 17 februarie temperaturile vor fi mai blânde, iar consumul de gaze naturale va scădea”, a explicat Burduja.
Facturile rămân sub control
Oficialul a mai precizat că facturile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate cel puțin până la 1 aprilie, astfel că nu există riscul unor scumpiri pentru consumatorii finali. Conform Eurostat, românii plătesc al patrulea cel mai mic preț la gaze din Uniunea Europeană. Foto: DepogazPloiesti.ro