EconomieExterne

Moody’s schimbă perspectiva economică a României

Agenția de evaluare financiară Moody’s Ratings a confirmat, vineri, ratingul României la „Baa3”, însă a modificat perspectiva la „negativă”, de la „stabilă”. Această decizie reflectă riscurile asociate deficitului bugetar ridicat și posibila deteriorare a solidității fiscale în următorii ani.

Deficitul bugetar rămâne o problemă majoră

Conform estimărilor Moody’s, deficitul fiscal al României va rămâne ridicat și în 2025, atingând 7,7% din PIB. Deși se estimează o îmbunătățire treptată, datoria guvernamentală ar putea crește la 68,5% din PIB până în 2028.

În absența unor măsuri concrete de consolidare fiscală, există riscul ca profilul de credit al României să se deterioreze semnificativ comparativ cu alte țări cu același rating „Baa3”.

Factorii care influențează ratingul României

Moody’s subliniază că ratingul actual al României este susținut de dimensiunea economiei și un potențial moderat de creștere. Cu toate acestea, profilul de credit este afectat de:

  • Expunerea la riscuri geopolitice cauzată de războiul din Ucraina.

  • Vulnerabilitatea ridicată la factori economici negativi.

  • Întârzieri în implementarea reformelor fiscale asumate prin PNRR.

Perspective și măsuri necesare pentru stabilizare

Guvernul României a anunțat politici de reducere a deficitului, însă acestea vor avea efecte semnificative abia din 2026. Moody’s estimează că fără noi măsuri de creștere a veniturilor și reducerea cheltuielilor, datoria guvernamentală ar putea atinge 62,7% din PIB până în 2026.

„Reducerea deficitului și limitarea creșterii datoriei guvernamentale necesită măsuri urgente. Deși România s-a angajat la o reformă fiscală prin PNRR, implementarea acesteia este întârziată și detaliile privind creșterea veniturilor nu vor fi clarificate înainte de alegerile prezidențiale din mai.” – Moody’s Ratings

Ce se poate întâmpla cu ratingul României?

  • Dacă indicatorii economici vor fi mai buni decât estimările actuale, perspectiva de rating ar putea reveni la „stabilă”.

  • Dacă nu se implementează măsuri fiscale semnificative, există riscul ca România să fie retrogradată, ceea ce ar însemna costuri mai mari pentru împrumuturi.

  • O escaladare a riscurilor geopolitice ar putea avea un impact negativ suplimentar asupra economiei.

Concluzie

Moody’s era singura agenție de rating care menținea o perspectivă „stabilă” pentru România, în timp ce Fitch Ratings și S&P Global Ratings au deja o perspectivă „negativă”. În lipsa unor măsuri rapide și eficiente de consolidare fiscală, România riscă să fie retrogradată într-o categorie nerecomandată pentru investiții („junk”).