Rețete culinare

Musaca de Cartofi

Istoric și origine

Musacaua își are originile în bucătăria mediteraneană și orientală, fiind populară în special în Grecia și Turcia. Varianta cu cartofi este o adaptare românească a rețetei tradiționale, devenind un fel de mâncare îndrăgit în gospodăriile românești.

musaca de cartofi

Musaca de cartofi

Istoric și origine
Musacaua își are originile în bucătăria mediteraneană și orientală, fiind populară în special în Grecia și Turcia. Varianta cu cartofi este o adaptare românească a rețetei tradiționale, devenind un fel de mâncare îndrăgit în gospodăriile românești.
Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 2 hours 15 minutes
Servings 4
Calories 450 kcal

Equipment

  • Tavă de copt (aproximativ 30×20 cm)
  • Tigaie mare
  • Cratiță pentru sos
  • Tocător
  • Cuțit ascuțit
  • Tel pentru sos
  • Răzătoare fină pentru coaja de lămâie
  • Robot de bucătărie (opțional)

Ingredients
  

  • 1 kg cartofi
  • 500g carne tocată de vită/porc
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 3-4 roșii sau 200ml sos de roșii
  • Ulei pentru prăjit
  • Sare și piper după gust
  • Condimente: cimbru, busuioc

Instructions
 

Pregătirea cartofilor:

  • Curățați și tăiați cartofii felii subțiri
    Prăjiți-i ușor în ulei până devin aurii
    Scurgeți excesul de ulei pe hârtie absorbantă

Prepararea umpluturii:

  • Căliți ceapa tocată în ulei
    Adăugați morcovii rași
    Incorporați carnea tocată
    Adăugați sosul de roșii și condimentele
    Gătiți până scade sosul (15-20 minute)

Prepararea sosului bechamel:

  • Topiți untul
    Adăugați făina și amestecați
    Turnați treptat laptele cald
    Gătiți până se îngroașă
    Încorporați ouăle după răcire

Asamblare și coacere:

  • Ungeți tava cu unt
    Alternați straturile: cartofi, carne, cartofi
    Acoperiți cu sos bechamel
    Coaceți la 180°C pentru 40-45 minute

Notes

Variante

  • Vegetariană: înlocuiți carnea cu ciuperci și legume
  • Cu brânză: adăugați cașcaval ras între straturi
  • Cu cartofi dulci: folosiți un mix de cartofi normali și dulci

Întrebări frecvente

  1. Pot pregăti musacaua în avans?
    • Da, poate fi preparată cu o zi înainte și încălzită înainte de servire
  2. Pot congela musacaua?
    • Da, se poate congela până la 3 luni
  3. De ce sosul bechamel devine gregos?
    • Probabil laptele a fost adăugat prea repede sau la temperatură greșită

Valori nutriționale (per porție)

  • Calorii: 450 kcal
  • Proteine: 22g
  • Carbohidrați: 35g
  • Grăsimi: 25g
  • Fibre: 3g

Poftă bună!

Serviți musacaua caldă, eventual cu o salată proaspătă alături. Pentru o prezentare mai frumoasă, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute înainte de porționare.
 

Poftă bună!

Serviți musacaua caldă, eventual cu o salată proaspătă alături. Pentru o prezentare mai frumoasă, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute înainte de porționare.