Musaca de Cartofi
Informații despre rețetă
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gătire: 45 minute
- Timp total: 1 oră și 15 minute
- Porții: 8 persoane
- Dificultate: Medie
- Cost: Moderat (aproximativ 50-60 RON)
Istoric și origine
Musacaua își are originile în bucătăria mediteraneană și orientală, fiind populară în special în Grecia și Turcia. Varianta cu cartofi este o adaptare românească a rețetei tradiționale, devenind un fel de mâncare îndrăgit în gospodăriile românești.
Ingrediente necesare
Pentru straturi:
- 1 kg cartofi
- 500g carne tocată de vită/porc
- 2 cepe medii
- 2 morcovi
- 3-4 roșii sau 200ml sos de roșii
- Ulei pentru prăjit
- Sare și piper după gust
- Condimente: cimbru, busuioc
Pentru sos bechamel:
- 3 ouă
- 400ml lapte
- 50g unt
- 3-4 linguri făină
Instrumente necesare
- Tavă de copt (aproximativ 30×20 cm)
- Tigaie mare
- Cratiță pentru sos
- Tocător
- Cuțit ascuțit
- Tel pentru sos
- Răzătoare
- Robot de bucătărie (opțional)
Pași
- Pregătirea cartofilor:
- Curățați și tăiați cartofii felii subțiri
- Prăjiți-i ușor în ulei până devin aurii
- Scurgeți excesul de ulei pe hârtie absorbantă
- Prepararea umpluturii:
- Căliți ceapa tocată în ulei
- Adăugați morcovii rași
- Incorporați carnea tocată
- Adăugați sosul de roșii și condimentele
- Gătiți până scade sosul (15-20 minute)
- Prepararea sosului bechamel:
- Topiți untul
- Adăugați făina și amestecați
- Turnați treptat laptele cald
- Gătiți până se îngroașă
- Încorporați ouăle după răcire
- Asamblare și coacere:
- Ungeți tava cu unt
- Alternați straturile: cartofi, carne, cartofi
- Acoperiți cu sos bechamel
- Coaceți la 180°C pentru 40-45 minute
Variante
- Vegetariană: înlocuiți carnea cu ciuperci și legume
- Cu brânză: adăugați cașcaval ras între straturi
- Cu cartofi dulci: folosiți un mix de cartofi normali și dulci
Întrebări frecvente
- Pot pregăti musacaua în avans?
- Da, poate fi preparată cu o zi înainte și încălzită înainte de servire
- Pot congela musacaua?
- Da, se poate congela până la 3 luni
- De ce sosul bechamel devine gregos?
- Probabil laptele a fost adăugat prea repede sau la temperatură greșită
Valori nutriționale (per porție)
- Calorii: 450 kcal
- Proteine: 22g
- Carbohidrați: 35g
- Grăsimi: 25g
- Fibre: 3g
Poftă bună!
Serviți musacaua caldă, eventual cu o salată proaspătă alături. Pentru o prezentare mai frumoasă, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute înainte de porționare.