Cele mai noi știri, evenimente și informații din Slatina. Descoperă povești locale și naționale, actualitate și evenimente, toate într-un singur loc!

Rețete

Musaca de Cartofi

Informații despre rețetă

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gătire: 45 minute
  • Timp total: 1 oră și 15 minute
  • Porții: 8 persoane
  • Dificultate: Medie
  • Cost: Moderat (aproximativ 50-60 RON)

Istoric și origine

Musacaua își are originile în bucătăria mediteraneană și orientală, fiind populară în special în Grecia și Turcia. Varianta cu cartofi este o adaptare românească a rețetei tradiționale, devenind un fel de mâncare îndrăgit în gospodăriile românești.

Ingrediente necesare

Pentru straturi:

  • 1 kg cartofi
  • 500g carne tocată de vită/porc
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 3-4 roșii sau 200ml sos de roșii
  • Ulei pentru prăjit
  • Sare și piper după gust
  • Condimente: cimbru, busuioc

Pentru sos bechamel:

  • 3 ouă
  • 400ml lapte
  • 50g unt
  • 3-4 linguri făină

Instrumente necesare

  • Tavă de copt (aproximativ 30×20 cm)
  • Tigaie mare
  • Cratiță pentru sos
  • Tocător
  • Cuțit ascuțit
  • Tel pentru sos
  • Răzătoare
  • Robot de bucătărie (opțional)

Pași

  1. Pregătirea cartofilor:
    • Curățați și tăiați cartofii felii subțiri
    • Prăjiți-i ușor în ulei până devin aurii
    • Scurgeți excesul de ulei pe hârtie absorbantă
  2. Prepararea umpluturii:
    • Căliți ceapa tocată în ulei
    • Adăugați morcovii rași
    • Incorporați carnea tocată
    • Adăugați sosul de roșii și condimentele
    • Gătiți până scade sosul (15-20 minute)
  3. Prepararea sosului bechamel:
    • Topiți untul
    • Adăugați făina și amestecați
    • Turnați treptat laptele cald
    • Gătiți până se îngroașă
    • Încorporați ouăle după răcire
  4. Asamblare și coacere:
    • Ungeți tava cu unt
    • Alternați straturile: cartofi, carne, cartofi
    • Acoperiți cu sos bechamel
    • Coaceți la 180°C pentru 40-45 minute

Variante

  • Vegetariană: înlocuiți carnea cu ciuperci și legume
  • Cu brânză: adăugați cașcaval ras între straturi
  • Cu cartofi dulci: folosiți un mix de cartofi normali și dulci

Întrebări frecvente

  1. Pot pregăti musacaua în avans?
    • Da, poate fi preparată cu o zi înainte și încălzită înainte de servire
  2. Pot congela musacaua?
    • Da, se poate congela până la 3 luni
  3. De ce sosul bechamel devine gregos?
    • Probabil laptele a fost adăugat prea repede sau la temperatură greșită

Valori nutriționale (per porție)

  • Calorii: 450 kcal
  • Proteine: 22g
  • Carbohidrați: 35g
  • Grăsimi: 25g
  • Fibre: 3g

Poftă bună!

Serviți musacaua caldă, eventual cu o salată proaspătă alături. Pentru o prezentare mai frumoasă, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute înainte de porționare.