Primăriile pot sprijini financiar spitalele județene, chiar dacă nu le administrează direct
Un nou pas spre descentralizarea sănătății a fost făcut marți, prin adoptarea unui proiect de lege care permite primăriilor municipiilor din România să contribuie financiar la spitalele județene, chiar și atunci când aceste unități medicale nu se află în subordinea lor directă. Legea, inițiată de deputatul USR Adrian Wiener și susținută de PNL, urmează să fie promulgată.
Oportunitate nouă pentru primari: investiții directe în sănătate
Primăriile vor putea, din bugetele proprii, să aloce fonduri pentru spitale, fie că este vorba despre aparatură medicală, alocația de hrană pentru pacienți, reparații, modernizări sau dotări. Este o schimbare importantă, care răspunde cerințelor contribuabililor și ale pacienților: un sistem medical mai bine dotat, mai uman și mai eficient.
„Această schimbare înseamnă bani mai mulți pentru spitale, aparatură mai bună, mai multe medicamente și condiții demne pentru pacienți”, a transmis USR într-un comunicat de presă.
Un pas spre responsabilitate locală în sănătate
Adrian Wiener, inițiatorul legii, a subliniat că primarii nu mai au scuze pentru a evita investițiile în sănătate:
„E momentul să trecem de la borduri și panseluțe la sănătatea reală a oamenilor. De acum, primarii pot investi direct în spitalele din comunitățile lor”, a spus acesta.
Legea schimbă cadrul juridic al reformei în domeniul sanitar și oferă autorităților locale posibilitatea de a susține financiar spitale județene, chiar dacă acestea sunt gestionate de consilii județene sau alte instituții publice.
Beneficiile concrete ale noii legi
Potrivit USR, noua reglementare corectează o inechitate majoră: spitalele mari, care tratează cazuri complexe, sunt subfinanțate, fiind în responsabilitatea consiliilor județene, care au bugete adesea mai mici decât marile primării.
„Pe fondul subfinanțării cronice a sănătății și al scăderii numărului de contribuabili la sistemul public de asigurări, această lege aduce un suflu de normalitate și responsabilitate: unde sunt oameni, trebuie să fie grijă și fonduri pentru sănătatea lor”, se arată în comunicatul transmis.
Legea merge la promulgare
Deși inițial respins în 2019 de Senat, proiectul a fost adoptat acum de Camera Deputaților, for decizional, și urmează să fie promulgat. Aceasta reprezintă o victorie importantă pentru pacienți, care se vor putea bucura de servicii medicale mai bune, indiferent de subordonarea spitalelor.