Rețete culinare

Sarmale tradiționale românești

Ingrediente pentru sarmale tradiționale românești

  • 1 kg carne tocată (amestec porc și vită)
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 100 g orez alb, spălat bine
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 varză murată mare sau foi de viță opărite
  • Mărar și pătrunjel verde, tocate mărunt
  • Sare și piper, după gust
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 300 g afumătură (coaste afumate sau slănină)
  • 500 ml suc de roșii
  • 3-4 foi de dafin

Mod de preparare: Pas cu Pas

  1. Pregătirea foilor de varză
    • Desfă varza murată în foi și taie nervurile mai groase. Dacă varza e prea sărată, clătește foile în apă rece.
  2. Prepararea compoziției
    • Călește ceapa tocată în puțin ulei, până devine aurie. Adaugă orezul spălat și lasă-l să se gătească 1-2 minute.
    • Amestecă într-un bol mare carnea tocată cu orezul călit, ceapa, pasta de tomate, mărarul, pătrunjelul, sarea, piperul și cimbrul.
  3. Modelarea sarmalelor
    • Ia câte o foaie de varză, pune o lingură de compoziție în mijloc și rulează strâns. Sigilează marginile împingându-le în interior.
  4. Așezarea în oală
    • Tapetează fundul oalei cu foi de varză tocate mărunt. Adaugă un strat de afumătură, apoi aranjează sarmalele în straturi compacte.
    • Pune deasupra sucul de roșii, foile de dafin și suficiente lichide (apă sau zeamă de varză) cât să le acopere.
  5. Fierberea sarmalelor
    • Lasă sarmalele să fiarbă la foc mic timp de 2-3 ore, până când varza și carnea sunt bine pătrunse.