Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ – Povestea merge mai departe…
Tradiţia, renumele şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului, pe de o parte şi experienţa acumulată, alături de implicarea părinţilor şi participarea activă a elevilor, pe de altă parte, justifică şi, în acelaşi timp, impun ţinutele înalte stabilite de conducerea şcolii.
Educaţia nu este un privilegiu, ci un drept al tuturor
În anii 1970, creşterea demografică în oraşul Slatina şi apariţia unui nou cartier au determinat autorităţile orăşeneşti să demareze lucrările pentru o nouă şcoală, ulterior hotărându-se ca aceasta să fie cu profil sportiv.
Localul Şcolii Generale Nr. 8 se află în centrul municipiului Slatina, pe strada Unirii, nr. 1, în apropiere de intersecţia acestei străzi cu str. Libertăţii la o distanţă de aproximativ 200 m de bulevardul A.I.Cuza, principala arteră de circulaţie a oraşului.
Şcoala a început să funcţioneze la 1 septembrie 1976 având 16 săli de clasă la care se adăugau: un laborator de fizică-chimie; un laborator de biologie; trei săli destinate activităţii preşcolare.
Colectivul didactic în primul an de învăţământ era compus din 9 învăţători şi 15 profesori.
Cei 426 de elevi erau repartizaţi în două cicluri: 279 elevi la ciclul primar şi 147 elevi la ciclul gimnazial.
Acestei structuri, se cuvine a i se face menţiunea că, ţinând cont de profilul şcolii (cu clase speciale de educaţie fizică) i s-au adăugat 3 clase speciale de gimnastică şi 3 clase de atletism la ciclul I-IV cu un număr de 80 de elevi şi respectiv 92 de elevi. În colectivul de elevi ai şcolii au fost cuprinşi minori de la Casa de copii şcolari din cartierul Progresul pentru că unitatea şcolară, la data de 15 septembrie 1976, cuprindea un efectiv ce nu acoperea întregul spaţiu de funcţionare.
Datorită rezultatelor deosebite, cel de-al doilea an de activitate cunoaşte o creştere rapidă a populaţiei şcolare cuprinzând un număr de 965 de elevi repartizaţi în 20 de clase cu activitate normală, 4 clase speciale de gimnastică, 4 clase de atletism şi o clasă specială de fotbal. Ca urmare a acestui fapt, colectivul didactic creşte la 19 învăţători şi 27 de profesori.
În perioada 1976-1983 şcoala a cunoscut o ascensiune deosebită pe toate planurile iar în perioada 1983-1985 supraaglomerarea elevilor a dus la desfăşurarea programului şcolar în trei schimburi.
{module G+VFix} |
În anul şcolar 1985-1986 o parte din clase sunt transferate la Şcoala Generală Nr. 10, nou înfiinţată. Din 1988-1989, numărul de clase se stabilizează la 16 în ciclul primar şi 20 în ciclul gimnazial.
Din 1983 de când s-au instituit olimpiadele şcolare, în fiecare an elevii şcolii au reprezentat strălucit şcoala la toate obiectele de concurs, obţinând nenumărate premii şi menţiuni la fazele judeţene şi naţionale. De asemenea, elevii şcolii noastre s-au remarcat în cadrul competiţiilor sportive (campioni naţionali la atletism şi tenis de masă) şi în activităţile artistice (spectacole, expoziţii şi concursuri la nivel naţional şi internaţional).
În aceste condiţii, rezultatele şcolare îndreptăţeau personalizarea acestei unităţi şcolare. S-a căutat un patron spiritual, o personalitate culturală importantă, cu rezonanţă universală.
{module G+articles}
Eugen Ionescu, scriitor francez de origine română, născut la Slatina în 1909, personalitate marcantă de spiritualitate europeană, răspundea acestui deziderat. Prin urmare, asocierea numelui acestei personalităţi cu Şcoala Nr. 8 reprezenta un obiectiv major pentru această nouă etapă de deschidere a educaţiei româneşti.
Astfel, la 23 mai 1995, Şcoala Nr. 8 a devenit Şcoala „Eugen Ionescu”, iar în anii următori această unitate şcolară devine emblematică în sistemul de învăţământ slătinean prin rezultatele obţinute.
Prestigiul şcolii a crescut de la an la an, datorită activităţii desfăşurate de cadrele didactice şi de întreg personalul şcolii iar rezultatele foarte bune obţinute la olimpiade şi la evaluarea naţională denotă rezultatele muncii susţinute şi a colaborării permanente între elevi, profesori şi părinţi.
Premisele unui învăţământ de calitate s-au concretizat în fiecare an prin rezultate care onorează colectivul didactic, atât la examenele de capacitate, teste naţionale, evaluare naţională, cât şi la concursurile şcolare în faze superioare, inclusive cele naţionale şi internaţionale.
Numeroasele activităţi extraşcolare, proiecte şi programe naţionale şi internaţionale, la care şcoala şi elevii ei au primit numeroase premii şi rezultatele obţinute an de an de absolvenţii acestei unităţi în liceele şi colegiile naţionale la care s-au înscris dar şi în viaţa de oameni maturi, fac cinste colectivului profesoral care se mândreşte cu numeroşi medici, ingineri, profesori, personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice.
{module G+articles}