Arhivă

slatina-a-16-oar-capital-a-cluului-romanesc

calusari_la_joc

A început o nouă ediţie a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”.

La cea de a XVI-a ediție participă peste 1.700 de copii şi tineri, grupați în 70 de formaţii din 15 judeţe, invitat de onoare al festivalului este Ansamblul „Izvoraş” din Raionul Drochia al Republicii Moldova.

Călușui Românesc 2014 a debutat miercuri cu demonstrații ale ansamblurilor participante la câteva instituții din municipiul reședință de județ. Un prim popas unde cei mici au dat mai multe reprezentanţii artistice. a fost făcut la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, tinerii dansatori fiind aşteptaţi de inspectorul general adjunct Marian Anghel şi alţi inspectori şcolari.

În jurul orei 10.00, copiii de la formaţiile care au susţinut reprezentaţii la inspectorat, au ajuns în fața Primăriei municipiului Slatina. „De fiecare dată când veniţi cu aceşti minunaţi copii, avem sentimentul că ajutorul nostru nu este suficient de mare. Eu sper că ceea ce face Slatina, pentru copii, pentru tradiţii, să facă cât mai multe oraşe din ţară, pentru că o meritaţi din plin. De ce o meritaţi? Pentru că voi copiii, dumneavoastră instructorii care vă ocupaţi de aceşti minunaţi copii, transmiteţi mai departe o tradiţie care nu face altceva decât ca România să nu-şi piardă identitatea. Deşi suntem în era Internetului, în era calculatorului, voi copiii aţi ales altceva, aţi ales să transmiteţi ceea ce bunicii şi străbunicii noştri ne-au dat mai frumos, şi anume tradiţia. Sper că vă veţi simţi bine în Slatina, pe parcursul acestor zile, şi cu siguranţă ne vom vedea şi la anul”, a declarat Minel Prina, primarul municipiului Slatina.

Ultima vizită a fost făcută la sediul Consiliului Judeţean Olt, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Paul Stănescu şi cei doi vicepreşedinţi, Ioan Ciugulea şi Marius Oprescu.

„Avem un oaspete de onoare, este vorba de Ansamblul «Izvoraşul» din Raionul Drochia al Republicii Moldova, mai avem un ansamblu de aromâni din Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, şi, de asemenea, formaţia de căiuţi a Ansamblului «Grâuşorul» din Hăneşti, judeţul Botoşani. Tradiţia căluşului nu se pierde. Aceşti concurs a reuşit să influenţeze mişcarea folclorică din judeţul Olt, şi nu numai. Îmi amintesc că am început acest concurs cu 250 de participanţi din judeţ, şi din ţară, şi iată-ne ajunşi acum la 1.700. Să ştiţi că a creat o adevărată emulaţie la nivel naţional, în mod special în rândul formaţilor de căiuţi şi de căluşeri”.

Prima seară a „Căluşului Românesc” a fost încheiată de parada portului popular care a fost deschisă, după ora 17.30, de fanfară, urmată de trăsuri, călăreţi şi copiii participanţi, mulţi dintre ei căluşari, şi am putea spune că aceasta a devenit şi momentul de atracţie al concursului, mult aşteptat de concurenţi şi locuitorii Slatinei. Spectacolele propriu-zise au avut loc pe scena amenajată în aer liber pe platoul din faţa Casei de Cultură a Tineretului, după ora 18.30.

Ziua de joi debutează la ora 10.00 cu spectacolul concurs pe scena construită în aer liber la Casa de Culură a Tineretului – prima parte, a doua parte urmând a se desfăşura cu începere de la ora 17.00.