Rețete

Ciorbă de Perișoare – Rețetă Tradițională Românească

Informații despre rețetă

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gătire: 45 minute
  • Timp total: 1 oră și 15 minute
  • Porții: 8 porții
  • Dificultate: Medie
  • Cost: Moderat (aproximativ 50-60 RON)

Istoric și origine

Ciorba de perișoare își are originile în bucătăria tradițională românească, fiind o adaptare locală a supelor cu chiftele întâlnite în bucătăria otomană și balcanică. De-a lungul timpului, acest preparat a devenit un element de bază în meniul românesc, fiind servit atât la masa de zi cu zi, cât și la ocazii speciale.

Ingrediente necesare

Pentru perișoare:

  • 500g carne tocată (amestec porc și vită)
  • 4-5 linguri orez cu bob rotund
  • 1 ou
  • 1 ceapă mică
  • 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
  • Sare și piper după gust

Pentru ciorbă:

  • 2-3 morcovi
  • 2 cepe medii
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de țelină
  • 2 cartofi medii
  • 1 ardei gras
  • 2-3 roșii sau 2 linguri bulion
  • 2-3 linguri ulei
  • Borș sau zeamă de lămâie (250ml)
  • Leuștean proaspăt
  • Sare și piper după gust

Instrumente necesare

  • Oală mare pentru ciorbă (minim 5L)
  • Tocător
  • Cuțit de bucătărie
  • Bol pentru amestecat
  • Răzătoare
  • Lingură de lemn
  • Polonic
  • Strecurătoare pentru orez

Pași

  1. Pregătirea perișoarelor:
    • Spală orezul și lasă-l la scurs
    • Amestecă carnea tocată cu orezul, oul și ceapa rasă fin
    • Adaugă pătrunjelul tocat, sare și piper
    • Formează bile de mărimea unei nuci
  2. Pregătirea bazei de ciorbă:
    • Taie toate legumele cubulețe mici
    • Călește ceapa în ulei până devine translucidă
    • Adaugă restul legumelor și călește-le ușor
  3. Fierberea ciorbei:
    • Adaugă 3-4L de apă peste legume
    • Lasă să fiarbă la foc mediu 15-20 minute
    • Adaugă perișoarele una câte una
    • Fierbe încă 20-25 minute
  4. Finisare:
    • Adaugă borșul sau zeama de lămâie
    • Potrivește de sare și piper
    • Presară leuștean proaspăt tocat

Variante

  • Varianta de post: înlocuiește perișoarele de carne cu perișoare din ciuperci și orez
  • Varianta dietetică: folosește doar carne de pui sau curcan
  • Varianta rapidă: folosește borș instant și legume congelate

Întrebări frecvente

  1. De ce se desprind perișoarele?
    • Cauza principală este lipsa oului sau cantitatea insuficientă de orez
  2. Cât timp se păstrează ciorba?
    • La frigider se păstrează 3-4 zile
    • La congelator până la 3 luni
  3. Cum prevenim sfărâmarea perișoarelor?
    • Folosiți carne cu un conținut moderat de grăsime
    • Asigurați-vă că orezul este bine scurs
    • Nu fierbeți la foc prea mare

Valori nutriționale (per porție)

  • Calorii: 285 kcal
  • Proteine: 18g
  • Carbohidrați: 25g
  • Grăsimi: 14g
  • Fibre: 4g
  • Sodiu: 680mg

Poftă bună!

Serviți ciorba caldă, cu ardei iute și eventual smântână. Pentru o experiență autentică românească, acompaniați cu pâine proaspătă și mujdei de usturoi. 

Acesta este conținutul adăugat sub articol.