Ciorba țărănească autentică: gustul copilăriei
Ciorba țărănească este una dintre preparatele emblematice ale bucătăriei românești tradiționale, un fel de mâncare ce îmbină perfect carnea fragedă cu legumele proaspete într-o zeamă bogată și aromată. Această ciorbă consistentă, cu o textură cremoasă și un gust echilibrat între dulce și acru, reprezintă esența gastronomiei de la țară, fiind un preparat nutritiv care sătură și reconfortează.
Caracterizată prin folosirea borșului natural de casă și a unei varietăți generoase de legume de sezon, ciorba țărănească se deosebește prin complexitatea aromelor și prin valoarea sa nutritivă ridicată. Tăițeii de casă îi conferă o textură specială, transformând-o dintr-o simplă ciorbă într-un fel principal de mâncare.
Istoric și tradiție
Ciorba țărănească își are rădăcinile adânc înfipte în tradițiile culinare românești, evoluând de-a lungul secolelor ca un preparat de bază în gospodăriile rurale. Originile sale pot fi urmărite încă din perioada medievală, când țăranii români dezvoltau rețete hrănitoare folosind ingredientele disponibile local.
Folosirea borșului ca agent de acidulare este o particularitate a bucătăriei românești, tehnică preluată probabil de la daci și perfecționată în timp. În trecut, fiecare gospodărie avea propriul borș de casă, păstrat în vase de lut și îngrijit cu atenție pentru a menține aciditatea perfectă.
Numele de „țărănească” vine din faptul că această ciorbă era preparatul preferat al familiilor de la țară, fiind bogată în ingrediente nutritive și accesibile: carnea provenea din gospodăria proprie, legumele din grădină, iar borșul era făcut în casă din tărâțe de grâu fermentate.

Ciorba țărănească autentică: gustul copilăriei
Equipment
- Oală mare pentru ciorbă (4-5 litri)
- Tocător
- Cuțit
- Lingură de lemn
- Polonic
- Strecurătoare
- Bol pentru tăiței
- Rindea sau mașină defăcut tăiței
Ingredients
- 300g carne de porc cuos (cotlet sau ciolan)
- 200g carne de vită(mușchi sau pulpă)
- 1 os de vită pentruaromă
- 2 cepe mari
- 3 morcovi
- 2 păstârnaci
- 1 țelină mică
- 1 ardei gras roșu
- 3 roșii coapte
- 200 ml borș acru decasă
- 2 linguri paste detomate
- Sare, piper după gust
- 1 legătură pătrunjelverde
- 1 legătură mărar
- 2 foi de dafin
- 3-4 boabe de piper
Pentru tăiței de casă:
- 1 ou
- 100g făină
- 1 linguriță ulei
- Puțină sare
Instructions
- Pregătirea cărnii:
- Spălați bine carneade porc și vită sub jet de apă rece.Tăiați carnea înbucăți potrivite pentru ciorbă, aproximativ 4-5 cm.Puneți carnea și osulîntr-o oală mare cu apă rece (aproximativ 2,5 litri) și aduceți la fierbere.Când apa începe să fiarbă, îndepărtați spuma care se formează la suprafață cu o lingură.Reduceți focul și fierbeți carnea la foc mic pentru aproximativ 45 de minute.
Pregătirea legumelor:
- Curățați și spălațitoate legumele.Tăiați morcovii,păstârnacii și țelina în cubulețe mici.Tăiați ceapa șiardeiul în cuburi medii.Curățați roșiile și tăiați-le în cuburi mari.Tocați fin pătrunjelul și mărarul.
Prepararea tăițeilor:
- Amestecați oul cu făina, uleiul și sarea până obțineți o cocă fermă.Frământați bine coca timp de 5-7 minute.Întindeți foaia subțire și lăsați-o să se usuce ușor.Tăiați tăiței subțiri și lăsați-i să se usuce pe tocător.
Prepararea ciorbei:
- După ce carnea s-a fiert, scoateți-o din oală și dezoasați-o.Tăiați carnea înbucăți mici și puneți-o înapoi în zeamă.Adăugați legumele rădăcinoase (morcovi, păstârnac, țelină) și ceapa.Fierbeți pentru 15 minute, apoi adăugați ardeiul și roșiile.După alte 10 minute, adăugați pasta de tomate și foile de dafin.Când toate legumele sunt aproape fierte, adăugați tăițeii și fierbeți 5-7 minute.Adăugați borșul acru și fierbeți pentru încă 5 minute.Gustați și ajustați sarea și piperul.
Finalizarea ciorbei:
- Adăugați jumătatedin verdeața tocată și amestecați ușor.Opriți focul ș ilăsați ciorba acoperită timp de 10 minute pentru ca aromele să seîmbine.Serviți ciorba fierbinte, garnisită cu verdeață proaspătă și smântână.
Notes
-
Este mai bună a doua zi