Cum va fi calculată „taxa pe stâlp” în 2025?
Reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp”, vor fi publicate în ultima săptămână a lunii martie. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că se află în plin proces de analiză, iar noile calcule sunt din ce în ce mai precise.
Ce presupune „taxa pe stâlp” și cum va fi aplicată?
În cadrul conferinței PRIA Finance for Keys Business Sectors, ministrul Tanczos Barna a subliniat că taxa pe construcțiile speciale a fost introdusă la finalul anului trecut, însă fără o consultare prealabilă amplă cu mediul de afaceri. Acum, Ministerul Finanțelor desfășoară întâlniri zilnice cu reprezentanții industriilor afectate, pentru a găsi cele mai bune soluții de aplicare a impozitului.
„Cu siguranță vom veni cu reglementări clare în ultima săptămână a lunii martie, după o analiză detaliată a impactului acestei taxe. Zilnic, colegii mei discută cu fiecare sector în parte, pentru a identifica cele mai potrivite metode de aplicare”, a explicat Tanczos Barna.
Ce solicitări au companiile?
Mediul de afaceri a înaintat trei solicitări principale cu privire la această taxă:
- Calculul să se bazeze pe evaluarea contabilă netă, nu pe costul istoric al construcției.
- Aplicarea taxei pe o perioadă determinată, și nu pe termen nedeterminat.
- Exceptarea anumitor tipuri de construcții speciale de la plata acestui impozit.
„Luăm în calcul aceste solicitări și vom reveni cu răspunsuri oficiale pentru fiecare domeniu afectat”, a adăugat ministrul.
Cum este calculat impozitul pe construcții în „ordonanța trenuleț”?
Conform Ordonanței de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare, denumită și „ordonanța trenuleț”, impozitul pe construcții se stabilește astfel:
- Se aplică o cotă de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabilului la 31 decembrie anul precedent.
- Se scade valoarea clădirilor pentru care există obligația de plată a impozitului pe clădiri, conform prevederilor legale.
- Taxa se aplică și clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care nu beneficiază de scutirea de impozit pe clădiri.
Impactul asupra economiei și mediului de afaceri
În cadrul evenimentului PRIA Finance, Tanczos Barna, alături de reprezentanți ai sectoarelor financiar, industrial, sănătate, construcții și economie circulară, au discutat despre efectele acestei taxe asupra competitivității și echilibrelor macroeconomice.
Deciziile finale vor fi anunțate până la sfârșitul lunii martie, moment în care mediul de afaceri va avea claritate asupra modalității de aplicare a „taxei pe stâlp”.