ActualitateJustiție

Procurorul General analizează întâlnirile lui Potra la Moscova – Georgescu, vizat în două dosare

Procurorul general Alex Florența a oferit marți noi detalii despre ancheta care îi vizează pe Călin Georgescu și pe mercenarii lui Horațiu Potra.

Călin Georgescu, anchetat în două dosare

Călin Georgescu este subiectul a două anchete penale: una în care este deja acuzat de acțiuni împotriva ordinii constituționale și alta legată de cazul lui Horațiu Potra, în care s-a dispus arestarea preventivă a acestuia și a mercenarilor săi.

Procurorii analizează și întâlnirile lui Potra la Moscova, desfășurate înaintea alegerilor din decembrie 2024, precum și introducerea de arme și sume mari de bani în România.

În plus, un magistrat suspectat că a intervenit în favoarea lui Georgescu este în continuare în funcție. Acțiunile acestuia s-ar fi desfășurat atât înainte, cât și după alegerile din decembrie.

Implicarea actorilor străini în alegerile din România

Procurorul general a confirmat că Parchetul analizează ingerințele externe în alegerile prezidențiale.

„Cercetările vizează și posibila implicare a unor actori străini în influențarea ciclului electoral din decembrie 2024. Analizăm toate datele apărute recent în spațiul public”, a declarat Alex Florența.

Anchetatorii evaluează și vizitele lui Horațiu Potra la Moscova, existând un probatoriu amplu, care include percheziții informatice asupra dispozitivelor confiscate de la membrii grupării. Aceste date sunt analizate în timp real, urmând să fie prezentate concluzii oficiale.

Magistratul care ar fi intervenit în Dosarul lui Georgescu este încă în funcție

„Nu putem dezvălui identitatea magistratului, însă cercetările sunt în curs. Sprijinul său ar fi vizat mai multe aspecte juridice, înainte și după alegeri”, a precizat Florența.

Cercetările care îl vizează pe magistrat sunt în faza in rem și se referă la posibila favorizare a făptuitorului.

Circuitul armelor și al banilor din locuința lui Potra

Anchetatorii investighează proveniența armelor și a celor 3,3 milioane de euro găsiți într-un seif la domiciliul lui Horațiu Potra.

„Trebuie să stabilim cum au fost introduse armele în România și dacă banii au fost declarați fiscal. Există suspiciuni privind posibile infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani”, a subliniat Florența.

Această investigație amplă vizează infracțiuni cu impact major asupra securității naționale și implicarea unor actori internaționali în politica românească.

Acesta este conținutul adăugat sub articol.