Europa își asumă un rol decisiv în conflictul ucrainean
Europa intră într-o săptămână definitivă pentru viitorul securității sale, în urma summitului de la Londra care a oferit numeroase angajamente, dar puține soluții concrete. Lideri mondiali importanți, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-au reunit duminică la Londra pentru a discuta despre viitorul alianței occidentale de apărare în contextul schimbărilor geopolitice recente.
Un diplomat european prezent la discuții a confirmat „un nou sentiment de urgență” privind protejarea securității colective a continentului, determinat de evenimentele recente de la Washington. Tensiunile au escaladat după ce președintele american Donald Trump a criticat dur poziția Ucrainei în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, făcând liderii europeni să pună sub semnul întrebării fiabilitatea SUA ca aliat tradițional.
Noua coaliție europeană pentru susținerea Kievului
Premierul britanic Keir Starmer, gazda summitului, a subliniat că Europa „trebuie să ducă greul” în protejarea Ucrainei față de expansionismul rusesc. Marea Britanie, împreună cu Franța și Ucraina, intenționează să elaboreze un plan de pace care să fie apoi prezentat administrației Trump – o schimbare semnificativă față de practicile anterioare când SUA prelua inițiativa în astfel de demersuri.
Planul include o posibilă forță de menținere a păcii condusă de Marea Britanie și Franța, descrisă de Starmer drept „coaliția celor dispuși” – o referire la grupul de țări care a participat la operațiunile din Irak în 2003.
Președintele francez Emmanuel Macron a propus ideea unei încetări a focului timp de o lună, aplicabilă în aer, pe mare și asupra infrastructurii energetice. Deși Starmer a menționat că „un număr” de țări au semnat pentru această inițiativă, identitatea acestora rămâne confidențială.
Creșterea bugetelor de apărare – prioritate europeană
Atenția se îndreaptă acum spre reuniunea crucială a liderilor UE programată joi la Bruxelles. Macron a evidențiat necesitatea măririi bugetelor de apărare ale țărilor NATO.
„În ultimii trei ani, Rusia a cheltuit 10% din PIB pentru apărare,” a declarat liderul francez pentru Le Figaro. „Trebuie să pregătim viitorul cu un obiectiv de 3 până la 3,5% din PIB,” a adăugat el, subliniind că actualul obiectiv de 2% din PIB al NATO nu este atins de multe state europene.
Pentru stimularea bugetelor de apărare, președintele francez a propus utilizarea programelor UE centralizate și implementarea unor mecanisme financiare inovatoare, estimând necesitatea a 200 de miliarde de euro pentru investiții.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat la finalul summitului că „este momentul să reînarmăm urgent Europa.”
Provocări în realizarea planului european
Reuniunea de joi ar putea marca un moment istoric privind bugetele de apărare, însă obstacolele rămân semnificative. Opoziția unor lideri, precum premierul ungar Viktor Orbán, care manifestă simpatie față de poziția Moscovei, complică atingerea unui consens.
Mark Rutte, secretarul general NATO, a confirmat că anumite țări s-au angajat să „majoreze” cheltuielile pentru apărare, fără a oferi detalii specifice. Capacitatea limitată a industriei europene de apărare reprezintă o altă provocare în calea implementării rapide a creșterilor bugetare.
Incertitudini privind planul de pace
Dincolo de declarațiile optimiste ale liderilor europeni, lipsesc detaliile concrete despre conținutul planului de pace sau modalitatea prin care Starmer și Macron vor obține aprobarea Casei Albe.
Un diplomat european a remarcat că președintele Zelenski trebuie să găsească urgent o cale de comunicare cu administrația Trump și să finalizeze acordul privind mineralele dintre SUA și Ucraina.
Rămâne de văzut cum va fi convins președintele rus Vladimir Putin să participe la negocieri, Kremlinul excluzând deja prezența unei forțe NATO de menținere a păcii în Ucraina.
Zelenski a confirmat pentru Sky News existența unor comunicări între Casa Albă și administrația sa după incidentul de vineri, însă „nu la nivelul meu.” De asemenea, și-a reafirmat angajamentul de a demisiona în cazul în care Ucraina va primi statutul de membru NATO.
Europa își asumă responsabilitatea
Premierul polonez Donald Tusk a lansat un apel puternic pentru autonomia strategică europeană: „Cinci sute de milioane de europeni le cer celor 300 de milioane de americani să îi protejeze de 140 de milioane de ruși. Puteți conta? Contați pe voi înșivă.”
Săptămâna aceasta ar putea marca un punct de inflexiune în arhitectura de securitate europeană, testând determinarea continentului de a-și asuma un rol mai pronunțat în fața provocărilor geopolitice actuale.