frunzaru-prima-amenajare-hidroenergetic-cu-acumulare-prin-pompaj
Vineri, la Hidrocentrala de pe Olt de la Frunzaru, a fost pusă în funcţiune prima amenajare hidroenergetică cu acumulare prin pompaj din România.
La eveniment au participat Răzvan Nicolăescu – Ministrul Energiei, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza şi reprezentanţii autorităţilor locale Paul Stănescu – preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Minel Prina – edilul Slatinei, prefectul Silviu Neacşu, senatorul Darius Vâlcov şi Gheorghe Dobra, directorul general al Alro.
Valoarea totală a procesului de retehnologizare se ridică la 400 milioane de euro. Prin funcţiunile asigurate, retehnologizarea cascadei de hidrocentrale de pe Oltul Inferior reprezintă o premieră tehnică în ţara noastră deoarece a fost câştigată funcţia de pompaj prin punerea în funcţiune a primelor hidroagregate reversibile (turbină-pompă) din ţară, acestea asigurând o putere disponibilă de 285 MW în regim de turbină şi 200 MW în regim de pompaj.
“Punem astăzi în funcţiune prima centrală prin pompaj din România şi vorbim despre o investiţie care a ajuns, la final, la 400 de milioane euro şi eu sper să merite fiecare euro investit. Este o centrală ce va lucra în regim dublu: pompă-generator, funcţiunea prin pompare fiind obţinută ca urmare a retehnologizării celor 20 de hidroagregate din cadrul celor cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior începând din amonte: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni”, a spus Borza.
Ministrul Energiei, Răzvan Nicolăescu a apreciat evenimentul de la Frunzaru ca fiind „un moment istoric pentru România: practic, azi punem pe harta Europei judeţul Olt şi România însăşi cu o nouă realizare tehnică. Ţara noastră, începând de astăzi, va avea la dispoziţie într-o manieră operaţională 200 MW prin pompare. Din punct de vedere energetic, de azi nu numai că suntem primul producător în lume de petrol şi gaze sau singura ţară din UE ce are un ciclu nuclear complet sau suntem una dintre ţările din UE cu cea mai bună independenţă energetică sau suntem ţara din UE cu cel mai echilibrat mix energetic, ci suntem şi o ţară ce are în plus 200 MW instalaţi prin pompaj. Este un lucru de care trebuie să fim mândri”.
Obiectivele retehnologizării sunt precise. Acestea vizează disponibilitatea întregii capacităţi de maxime a amenajării la 265 MW, Asigurarea funcţionării în regim de pompaj, creşterea cu 20% a producţiei medii multi-anuale după 2020. De asemenea se urmăreşte creşterea siguranţei în funcţionare a echipamentelor precum şi a condiţiilor de siguranţă pentru personalul de exploatare şi pentru mediul înconjurător dar şi reducerea constrilor de mentenanţă şi exploatarea în următorii 30 de ani.