Economie

Prima străpungere a unui tunel forat pe autostrada Sibiu – Pitești

Astăzi, 3 martie 2025, este o zi istorică pentru infrastructura rutieră din România, deoarece va avea loc prima străpungere a unui tunel forat pe autostrada A1, între Sibiu și Pitești. Prima galerie a tunelului „Momaia”, aflată sub dealul Momaia, va fi forată complet, iar la prânz, utilajele constructorului vor străpunge peretele de ieșire, semnificând o realizare importantă.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat că astăzi este o „zi importantă pentru infrastructura de transport rutier a României”. Cu acest pas, se vede „prima luminiță de la capătul primului tunel de autostradă”.

Tunelul „Momaia” de pe A1 va avea o lungime totală de 1.350 de metri și va fi compus din două galerii: „Alina” și „Daniela”. Străpungerea de luni va viza tunelul „Daniela”, care măsoară 1.350 de metri și va reprezenta sensul de mers dinspre Pitești spre Sibiu.

Tunelul „Alina” are 1.342 de metri și urmează să fie forat în săptămânile viitoare. Între timp, constructorul a început lucrările de căptușire a pereților tunelului, iar aproape 600 de metri din tunelul „Daniela” au fost deja căptușiți cu beton.

Tehnologia de forare utilizată

Tunelul este forat prin tehnologia NATM (New Austrian Tunneling Method), o metodă care presupune excavarea secvențială a tunelului, urmată de ranforsarea pereților cu plasă de metal și beton torcretat. Această tehnologie este diferită de cea folosită pentru lucrările de metrou din București, unde se utilizează mașini specializate de foraj (TBM).

După fiecare segment forat și stabilizat, se aplică hidroizolația și căptușeala finală din beton, iar apoi se trece la finisaje și la dotarea tunelurilor cu instalații și utilități.

Stadiul lucrărilor pe Tronsonul 4 din A1 Sibiu – Pitești

În prezent, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 4 din A1 a depășit 60%, iar termenul de finalizare al contractului este în martie 2027. Totuși, constructorul, compania austriacă Porr, este în grafic pentru o inaugurare mai devreme, existând posibilitatea ca tronsonul să fie gata chiar în 2025, o realizare considerată „o minune” de către Asociația Pro Infrastructura.

 

Acesta este conținutul adăugat sub articol.