Primul kilometru de cale ferată modernizată, dat în folosință pe tronsonul Lugoj-Timișoara. Investiție majoră prin PNRR
Modernizarea căii ferate Lugoj–Timișoara a intrat într-o nouă etapă importantă: primul kilometru de linie nouă a fost oficial dat în circulație. Proiectul face parte din magistrala CFR Caransebeș–Arad, reabilitată cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Start oficial pentru circulația pe linia modernizată
Pe data de 14 aprilie 2025, trenurile au început să circule pe primul segment finalizat al firului 1, în stația CFR Lugoj. Linia modernizată are o lungime de peste 800 de metri, pornind din zona Gării Lugoj și ajungând până aproape de pasajul de pe strada Smârdan.
„Segmentul este complet operațional, fiind echipat cu două aparate de cale și sisteme moderne de înzăvorâre – Spheroloc și Hydrolink”, au transmis reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.
Inițial, trenurile vor circula cu restricții de protecție, întrucât lucrările la firul II urmează să înceapă în curând.
Infrastructură modernă: macazuri, stâlpi și panouri fonoabsorbante
Pe lângă linia propriu-zisă, au fost instalate și stâlpii de susținere pentru panourile fonoabsorbante, esențiali pentru reducerea zgomotului în zonele urbane locuite. Constructorul spaniol FCC Construcción este responsabil pentru execuția lucrărilor, care se află într-un stadiu avansat pe tronsonul Lugoj–Timișoara.
Magistrala Caransebeș–Arad: cea mai avansată etapă de modernizare
Linia Lugoj–Timișoara este cel mai avansat lot dintre cele patru în care a fost împărțită magistrala feroviară. Progresul lucrărilor pe acest tronson este aproape de 30% realizare fizică.
-
Pe segmentul Caransebeș–Lugoj, a început organizarea de șantier, urmând intervenții în zona gării Caransebeș.
-
În Timișoara, lucrările s-au intensificat în apropierea Gării de Nord.
-
Pe tronsonul Timișoara–Arad, se lucrează intens la terasamente, pasaje și poduri, cu accent pe podul peste râul Mureș.
Investiție de aproape 9 miliarde de lei, cu termen până în 2026
Întregul traseu feroviar de 162 de kilometri beneficiază de o investiție semnificativă de aproape 9 miliarde de lei, bani proveniți din fonduri europene. Termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor este sfârșitul anului 2026.
Obiectivul principal: trenurile de călători să poată circula cu viteze de până la 160 km/h, iar cele de marfă cu 120 km/h. FOTO: CFR Infrastructură Timișoara