Cele mai noi știri, evenimente și informații din Slatina. Descoperă povești locale și naționale, actualitate și evenimente, toate într-un singur loc!

Actualitate

Sfântul Ierarh Nicolae – cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae

{module Personalizare MBA}Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul cel mare de minuni, ajutătorul cel grabnic şi mijlocitorul cel prea ales către Dumnezeu, aşa cum este arătat în scrierea despre viaţa sa, s-a născut în cetatea Patara din Asia Mică.

Părinţi săi erau de bun neam, dreptcredincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. Această binecuvântată pereche, pentru viaţa lor închinată lui Dumnezeu şi pentru multele milostenii şi faceri de bine, a născut dumnezeiescul prunc, pe care l-a numit Nicolae, adică „biruitor de popor”; arătându-se cu adevărat biruitor al răutăţii.{module Personalizare tricouri}

După aceea naştere, mama sa Nona nu a mai avut alţi copii, până la plecarea ei din această lume: „mărturisind singură firea că nu este cu putinţă a se mai naşte alt fiu ca acela, ca numai pe acesta să-l aibă şi întâi şi pe urmă, care din pântecele maicii sale s-a sfinţit cu darul cel de Dumnezeu insuflat” (Vieţile Sfinţilor). Iubind virtutea, viaţa curată şi dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, Sfântul Nicolae a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane). A fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).

În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei ortodoxe împotriva ereziei ariene.În această zi este prăznuit unul din cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi, spune arhimandritul Ilie Cleopa. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi, protector al fecioarelor şi al călugărilor.

{module G+articles (2)}

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin!”

{module G+articles (2)}

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, arată părintele Ilie Cleopa. El tot ce avea împărţea la săraci, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni şi al vindecării suferinţelor omeneşti. Căci mare putere are milostenia, milostenia materială şi duhovnicească a împodobit sufletele sfinţilor.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală din Mira.

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni la Mira Lichiei, sunt astăzi la Bari, în sudul Italiei.

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Potrivit anumitor surse, mâna Sfântului Nicolae i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul (1593-1601) chiar de cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de preţuire pentru vitejia domnului român împotriva păgânismului.

{module G+articles (2)}

Tradiția spune că Moș Nicolae trece în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, pe la toți copiii și le lasă celor cuminți în ghetuțe dulciuri și jucării, iar celor neascultători câte o nuielușă, ca să fie mai cuminți la anul.

Datorită numeroaselor minuni pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice, el este supranumit și „Făcătorul de Minuni” (Taumaturgul).

Data nașterii sale este necunoscută, se știe însă data morții sale, ziua de 6 Decembrie. Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogata în Parara (Asia Minor). La moartea părinților săi, Nicolae a devenit preot și s-a lepădat de toată averea sa, pe care a dăruit-o săracilor și a plecat în pelerinaj în Palestina și Egipt. La întoarcerea acasă, poporul l-a întâmpinat și l-a ales Arhiepiscop de Myra.

{module G+articles (2)}

{module Personalizare MBA}

Moaștele Sfântului Nicolae au fost furate în anul 1087 din Myra, de către negustorii italieni și aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicată o biserică ce poartă numele Sf. Nicolae și în care se află și în prezent moaștele sale.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar în același timp este și ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre sau al victimelor sistemului judiciar.

Dintre numeroasele legende care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care își pierduse averea. Sfântul Nicolae a venit într-o noapte și le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre. Între alte minuni săvârșite de Sfântul Nicolae se numără învierea a trei copii omorâți de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii.

 

{module G+articles}