Cele mai noi știri, evenimente și informații din Slatina. Descoperă povești locale și naționale, actualitate și evenimente, toate într-un singur loc!

Evenimente

VIDEO. Percheziții DIICOT în Olt și alte județe: Grupare infracțională destructurată pentru fraudă și spălare de bani

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova (BCCO), în colaborare cu procurorii DIICOT, au desfășurat joi, 13 martie 2025, o amplă operațiune de destructurare a unei rețele infracționale specializate în înșelăciune și spălarea banilor.

Autoritățile au efectuat 26 de percheziții domiciliare în București și zece județe, inclusiv Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Cluj și Ilfov.

Anchetă amplă coordonată de DIICOT Craiova

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din brigăzile și serviciile teritoriale de combatere a criminalității organizate, dar și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție și al grupărilor mobile din mai multe județe.

Investigațiile au scos la iveală faptul că rețeaua infracțională ar fi fost inițiată în primăvara anului 2022, în județul Gorj, de către un individ care a creat circuite economice fictive pentru reciclarea deșeurilor. Prin acest mecanism fraudulos, gruparea ar fi obținut sume importante de bani din partea OIREP (organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului).

Modul de operare al rețelei de fraudă economică

Inițial, liderul grupării a utilizat o firmă pentru a încheia contracte cu OIREP-urile, iar ulterior a cooptat administratori ai unor societăți comerciale din domeniul colectării de deșeuri. Aceștia au emis documente fictive pentru livrări inexistente, obținând astfel fonduri ilegale.

În scopul creării unei aparențe de legalitate, rețeaua a falsificat acte ce atestau achiziția de deșeuri reciclabile și a implicat firme de transport care întocmeau documente pentru curse neefectuate. Astfel, sumele obținute fraudulos au fost distribuite între membrii grupului infracțional.

Spălarea banilor prin transferuri și retrageri cash

Pentru a ascunde proveniența sumelor încasate ilegal, fondurile erau transferate către societatea controlată de liderul grupării. Ulterior, banii erau retrasi de la ATM-uri sau virați în conturile firmelor colaboratoare, asigurându-se astfel spălarea acestora.

Membrii rețelei ar fi reușit să înșele mai multe OIREP-uri, obținând plăți multiple pentru aceeași cantitate fictivă de deșeuri.

Peste 30 de persoane, audiate de procurori

În urma perchezițiilor, autoritățile au ridicat documente și probe relevante, iar aproximativ 30 de suspecți și martori au fost conduși la sediul DIICOT Craiova pentru audieri.

Ancheta continuă pentru stabilirea întregii rețele de complicități și pentru recuperarea prejudiciului cauzat de această fraudă economică de amploare.