Biserica Adormirea Maicii Domnului
Lăcaşul a fost zidit în 1736 de jupân Necula Slătineanu şi de jupâneasa Bălaşa şi copii lor: Iordache, Atanase, Safta care figurează şi printre ctitorii bisericii ,,Sf. Dumitru”. Un alt ctitor a fost şi paharnicul Jane Slătineanul.
Această biserică a adăpostit şi prima şcoală din chilii: precum şi primul cimitir al oraşului. Şcoala este aflată într-un hrişov din 1763 şi a fost fondată de ctitorii bisericii care au pus condiţia „de a se ţine pentru totdeauna într-însa de învăţătura copiilor“. Copiii erau învăţaţi de un dascăl.
Biserica – locul în care creştinii aduc slava Domnului nostru, a avut în timp o serie de trăsături destinate din punct de vedere arhitectural şi al picturii. Aceasta se datorează influenţelor aflate în ţările române prin intermediul artiştilor străini sau a celor care călătoriseră în străinătate sau graţie culturii unora din domnitori, care au ţinut să facă şi din teritoriul nord un spaţiu de manifestare a artei ecleziastice.
Biserica are următoarea inscripţie: ,,Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu desăvârşirea Sfântului Duh, începutul – s-au această sfântă biserică între hramul Adormirii de Dumnezeu născătoarea şi pururi Fercioara Maria. Prea Luminatului Domn, Ion Constantin Nicolae Voevod şi Domnului Jupân Nicolae brat jupân Nicolae, cămăşar de au zidit-o din temelie şi au îmfrumuseţat-o precum se putea pe toată cheltuiala Domnului şi s-a început ir luna iulie 4 şi la septembrie 15, unul de la zidirea lumii 7244 (1736)“.
{module G+articles}
În anul 1739 a fost închinată mânăstirii Xerapaton de la Muntele Athos şi a fost înzestrată de mai mulţi boieri credincioşi cu cinci moşii, o vie, un lac cu trei binale în piatră, un sălaş de ţigani, un vad de moară, şi lucruri mişcătoare. Preoţii care au slujit la acest sfânt lăcaş în secolul al XX –lea au fost: Gabriel Dumitrescu, Iconom stavrofor, născut la 1877, licenţiat în teologie, hirotonit în 1913 va sluji la această biserică din 1921. Preot supranumerar în acest interval era Gheorghe Turturescu absolvent de seminar grupa I, născut pe 15 august 1885. Cărtăreţ era Savu Predescu şi Marin Popescu. Din 1935 preot paroh va fi Ilie Căpăţâneanu, licenţiat în teologie şi preot ajutător Constantin Stănescu, licenţiat şi el.
Un alt slujitor al acestei biserici a fost un alt preot, Vasile Mihnea, născut la 9 martie 1909 şi hirotonit la 29 august 1929. Din 1973 biserica va avea ca preot paroh pe Constantin Ştefănescu născut la 15 iunie, 1934, hirotonit preot la 25 noiembrie. Actualmente slujeşte preotul Doru Cristea, născut la 27 septembrie 1961 hirotonit la 29 august 1985, licenţiat în teologie şi devenind parohul acestei biserici la 8 septembrie 1999. Din 2007, iunie 24, în Postul II Vergula a fost numit Gergiu Ionuţ Cristea, născut la 11 mai 1986, licenţiat în teologie, iar în Postul III, începând cu 1 ianuarie 2011, a fost numit Claudiu Constantin Cristea hirotonit la 25 decembrie 2010. Cărtăreţ al acestei biserici este Pretorian Romeo Marian, absolvent al şcolii de cântăreţi bisericeşti Rm. Vâlcea.